Alles wat u moet weten over koloniale tafels!
Koloniale meubelenKoloniale meubelenKoloniale meubelen

Koloniale meubelen

Koloniale meubelen
Vroeger, in de eeuw die bij ons wel bekend staat als de Gouden Eeuw, haalden Westerse landen vele voor ons vreemde producten naar het Westen vanuit hun koloniën. Scheepsladingen specerijen, lekkernijen en ander handelsgoed werden goedkoop ingekocht of gestolen in bijvoorbeeld Nederlands-Indië en hier verkocht aan de rijken. Onder dit handelsgoed waren ook meubelen. Tafels, stoelen, kasten en bedden die in de koloniën op ambachtelijke wijze werden gefabriceerd kwamen zo in het Westen in omloop.

Materiaal en afwerking
De lokale bevolking kapten voor deze meubelen bomen uit bijvoorbeeld regenwouden dat daar volop aanwezig was en bewerkte het hout met de hand tot een prachtig eindproduct. Vaak bepaalde de handelsmaatschappijen hoe het eindproduct er uit kwam te zien. Dit liep vaak uiteen van bescheiden tot uitbundig versierde meubelen. Omdat er beperkte vervoersmogelijkheden waren gingen alleen de producten van de beste kwaliteit mee naar het Westen. Om die reden kwamen alleen het mooiste meubilair aan in het Westen.

Tegenwoordig
Door de jaren heen is het grootste deel van de oorspronkelijke koloniale meubelen verloren gegaan. Het is op dit moment daarom ook vaan moeilijk echte koloniale meubelen te bemachtigen. De weinige meubelen die nog in goede staat verkeren zijn vaak in handen van families die in het verleden tot de bovenlaag van de bevolking behoorden en zijn dan vaak erfstukken. Als er van tijd tot zijn oorspronkelijk meubelen beschikbaar komen op bijvoorbeeld veilingen komt de wet van vraag en aanbod om de hoek. Er is op dit moment namelijk veel vraag naar koloniale meubelen die in goede staat verkeren en door het lage aanbod loopt de prijs vaak aardig op.

Keerzijde
Wanneer u koloniale meubelen koopt en ervoor zorgt dat de staat van de meubelen goed blijft is het niet onmogelijk met de huidige markt uw meubelen zonder verlies of zelfs winst te verkopen.

© 2010. All Rights Reserved. Cookies enabled.